Onze blog

Lees hier alles over ons verhaal

Don’t rock the grapes

Het lijkt een hit onder de wereldsterren: een eigen wijngaard. Brangelina heeft er een in Zuid-Frankrijk en Sting boert in Toscane. Hij vertroetelt zijn druifjes zelfs met gitaarspel. Daar kunnen Brad en Angelina niet tegenop. Maar smaakt de wijn van de troubadour dan ook beter? Dat is de vraag.

Goed voornemen: een wijnkelder

Terwijl u een ongetwijfeld fantastisch 2016 in knalt met een champagne of andere bubbel, neem ik u mee terug naar de Middeleeuwen. Champagne hadden de pausen in Avignon toen nog niet, maar wel een wijnkelder waar je ‘u’ tegen zegt. Misschien een goed voornemen voor het nieuwe jaar?

Op safari door de Zuid-Rhône

De Zuid-Rhône kent vele gemeente-appellaties. Als wijntoerist kun je je uit gemakzucht laten verleiden tot de geijkte paden. Je loopt dan wel de kans dat je voorbij gaat aan prachtige wijnen en veelbelovende wijnboeren. De oplossing is simpel. Boek een wijnsafari!

Een Casanova voor iedere dag!

De Ahr is een van de onbekendere wijngebieden in Duitsland. De streek is in tegenstelling tot wat men zou verwachten een paradijs voor mooie rode wijnen van Spätburgunder en Frühburgunder. Weingut Kreuzberg bewijst dat zelfs Cabernet Sauvignon zich thuisvoelt op de leisteen en het vulkanisch gesteente van de Ahr!

Die Booohdem!!

Beaumes de Venise is vooral bekend vanwege zijn zoete witte wijnen van de Muscatdruif. Minder bekend is de zoete rosé en zelfs de zoete rode wijn. Droge rode wijn maken ze echter ook in Beaumes de Venise en met succes. Het geheim zit in ‘die booohdem’.

Sint Maarten: patroon van wijnmakers en fijnproevers

Op de 11november gaan kleine kinderen traditiegetrouw langs de deur om snoep bij elkaar te bedelen uit naam van Sint Maarten. Martinus is patroonheilige van velen: soldaten, kleermakers, wijnbouwers, horecapersoneel én geheelonthouders?! En wil je een goede oogst? Roep Sint Maarten aan.

It’s a giant Suzuki!

Nee, niet het automerk, maar een kleine fruitvlieg bezorgt menig gewasteler sinds een aantal jaren kopzorgen. Met de sushi en sashimi is helaas ook de drosophila suzukii uit Japan komen overwaaien. Een 3 millimeter klein beestje met een verwoestend effect.

De harde wetten van de wijnmarkt

De wijnmarkt in Groesbeek oogt gemoedelijk voor de nietsvermoedende bezoeker. Maar achter de façade van gezelligheid en sfeer gaat een keiharde wereld schuil waarin de wetten van de markt genadeloos zijn. De beginnende koopman moet een steile leercurve hebben, wil hij succesvol zijn.

Full contact sabrage

Nog even over de nobele kunst van het sabreren, waar ik vorige week al over schreef. Het kan namelijk snel een stuk minder nobel worden. Doembeelden van bloedbaden, chronische hoofdpijn en afgesneden ledematen dringen zich op. Don’t try this at home dus. Tenzij je weet waar je mee bezig bent.

Napoleon onthoofdde… champagne

Napoleon is beroemd en berucht tegelijk. Aanbidders roemen hem om zijn geniale strategische inzicht, de noodzaak van het verzinnen van achternamen en het burgerlijk wetboek. Tegenstanders zien vooral een over het paard getild mannetje met hoogmoedswaanzin. Champagneliefhebbers danken de kunst van het sabreren aan Napoleon.

Château Haru Grand Cru

De familie De Rothschild is groot. De beroemde bankiersfamilie uit de Bordeaux heeft inmiddels een Duitse, Engelse én Franse tak. Het had niet veel gescheeld of De Rothschildjes hadden ook nog een Nederlandse tak gehad. Is Nederland rijp voor Bordeauxse glitter en glamour?

BOB, daar blijf je voor thuis!

De bewust onbeschonken bestuurder in Limburg heeft mazzel. Met een beetje geduld kan hij binnen afzienbare tijd overal in Belgisch en Nederlands Limburg terecht voor die andere BOB. De Beschermde OorsprongsBenaming. De vraag is alleen: hoe lang is afzienbaar?