It’s a giant Suzuki!

Nee, niet het automerk, maar een kleine fruitvlieg bezorgt menig gewasteler sinds een aantal jaren kopzorgen. Met de sushi en sashimi is helaas ook de drosophila suzukii uit Japan komen overwaaien. Een 3 millimeter klein beestje met een verwoestend effect.

Vorig jaar waren de wijnboeren er ineens vol van: de suzukivlieg. Daarmee verscheen een nieuwe ster aan het toch al indrukwekkende pesticidenfirmament. Via fruittransporten naar Italië en Zuid-Frankrijk is het fruitvliegje in onze contreien terecht gekomen en laat het een spoor van vernieling achter. Het vliegje heeft een voorliefde voor zacht fruit en waar het druiven betreft met name rode. De vrouwtjes leggen hun eitjes in het nog onrijpe fruit, de vruchten groeien en de larven doen zich de te goed aan het vruchtvlees. Het gevolg is dat het fruit van binnenuit wordt opgegeten terwijl de schil aan de buitenkant puntgaaf is. De oplettende kijker weet inmiddels dat hij moet letten op minuscuul kleine luchtgaatjes in de schil zodat de larven kunnen ademen. De nachtmerrie werd twee jaar geleden werkelijkheid voor een aantal wijnboeren toen bleek dat zij een vergistingvat tot de nok toe gevuld met rotte druiven en larven bleken te hebben. De noeste arbeid van een heel jaar in één klap weg.

Vijand blijkt vriend

Helaas is de vlieg inmiddels ook in de Nederlandse wijngaarden een blijvertje. Afgelopen augustus liep ik met Ruud Verstegen van Landgoed Overst door zijn wijngaard. Hij vertelde over nieuwe bestrijdingswijzen die worden uitgeprobeerd om de suzukivlieg een halt toe te roepen. Maatregelen, zoals lokflessen en sproeimethoden waarbij aan de onderkant van het blad lokstoffen worden gespoten, lijken vooralsnog de enige middelen die afdoende werken. De fruitvlieg houdt namelijk van vochtige plekken in de schaduw, bij voorkeur aan de onderkant van de bladeren. Verder kan de wijnboer vooral preventief te werk gaan. Voortdurend de wijngaard controleren op suzukivliegen, rottend fruit en compost opruimen en gewasuitdunning, zodat onder bladeren geen gunstig microklimaat voor de fruitvlieg kan ontstaan. Het meest opmerkelijke is misschien wel dat een oude vijand zomaar ineens een vriend blijkt te zijn. Er zijn inmiddels succesvolle proeven gedaan met nematoden die in staat zijn vliegen en larven te parasiteren en daarmee te elimineren. Dat is bijzonder, zeker als je bedenkt dat de draadwormen menig wijngaard letterlijk bij de wortel hebben aangetast. Heb elk nadeel toch zijn voordeel…