Een Casanova voor iedere dag!

De Ahr is een van de onbekendere wijngebieden in Duitsland. De streek is in tegenstelling tot wat men zou verwachten een paradijs voor mooie rode wijnen van Spätburgunder en Frühburgunder. Weingut Kreuzberg bewijst dat zelfs Cabernet Sauvignon zich thuisvoelt op de leisteen en het vulkanisch gesteente van de Ahr!

Op een uurtje rijden van Venlo ligt het Ahrdal. Een prachtig stuk ongerepte natuur waar de rivier de Ahr doorheen meandert. Zon en warmte worden in een kom opgevangen en laten de druiven tot volle rijping komen. Actievelingen en Bourgondiërs kunnen hun hart ophalen: de wijnwandelroute vraagt het nodige van de conditie, maar leidt steevast naar een heerlijk glas. De wijnboeren in de Ahr verbouwen uiteraard Duitslands trots Riesling, maar dé druif van de streek is toch wel de Frühburgunder. Deze natuurlijke mutatie van de Spätburgunder heeft als prettige eigenschap dat hij ongeveer twee tot vier weken eerder rijpt en dus kou en schimmelziektes vóór is. Qua smaak is de Frühburgunder wat zachter en voller dan zijn beroemde broer. Daardoor zorgt hij voor sneller drinkgenot, maar is minder geschikt voor de lange adem.

Rode levensverlenger

Alhoewel.. de echte toppers kunnen met gemak ook tien jaar mee! Dat werd me duidelijk toen ik een paar weken geleden bij Ludwig Kreuzberg, eigenaar en keldermeester van het gelijknamige domein, aan de proeftafel zat. Als lid van de prestigieuze VDP sprak hij met toewijding over zijn druiven. Diezelfde toewijding proefde je terug in de wijnen. Mijn liefde voor moeilijk opvoedbaren (wijnen, voor alle duidelijkheid) kwam weer eens van pas. Een Blanc de Noir van Spätburgunder, in mei afgevuld en waar ze eigenlijk niet van wisten wat het zou worden, bleek een heerlijke wijn met raffinement en verfijning. Ingetogen verfijning gold ook voor de Frühburgunder. Maar de mooiste van allemaal bleek een echte verleider mét een dijk van een verhaal: Ca Sa Nova, oftewel een wijn gemaakt van 100% Cabernet Sauvignon. De jaargang 2012 mocht ik proeven, maar meer ook niet, want die was niet meer voorhanden. Een Nederlandse man met ALS had een paar weken eerder deze wijn geproefd en was als een blok gevallen voor Ca Sa Nova. Zijn moeder had gemaild dat ze tachtig flessen wilde bestellen. Hij mailde daarop zelf dat hij de hele voorraad wilde hebben. Zijn dagen waren geteld en die wilde hij het liefst op een mooie manier doorbrengen. Iets met een glas en halfvol. Ludwig schonk nog een keer bij en we proostten op zijn levensgenot!