Het lijkt een hit onder de wereldsterren: een eigen wijngaard. Brangelina heeft er een in Zuid-Frankrijk en Sting boert in Toscane. Hij vertroetelt zijn druifjes zelfs met gitaarspel. Daar kunnen Brad en Angelina niet tegenop. Maar smaakt de wijn van de troubadour dan ook beter? Dat is de vraag.
Een tijdje geleden las ik in het tijdschrift Perswijn een interview met popmuzikant Sting. De begenadigde liedschrijver werd dit keer geïnterviewd over zijn passie voor zijn wijngaard. Haast terloops merkte hij op dat hij af en toe in zijn wijngaard zit en dan gitaar speelt. Hij had het idee dat het geen kwaad kon voor de druiven. Een van onze Duitse wijnboeren is nog veel stelliger. Van de wijngaard dalen we af naar kelder en komen bij het standpunt uit dat muziek zeer bevorderlijk is voor de vergisting, ontwikkeling en harmonisatie van een jonge wijn. De wijnen vragen zelfs om muziek!
De wijnmaker legde het als volgt uit. Ieder muziekstuk en iedere muziekstijl zendt bepaalde golven uit. Die geluidsgolven resoneren met de geluidsgolven in de wijnvaten. Ieder wijnvat heeft zijn eigen golfbeweging en frequentie waarop het resoneert. Jaren geleden hadden ze bij wijze van experiment verschillende muziekstijlen in de kelder gedraaid en gemeten met welke geluidsgolven de wijnvaten een klik hadden. De uitkomst was dat geen enkel vat blij werd van house, hip-hop, metal of rock. De voorkeur van de jonge wijnen ging met name uit naar licht klassiek en slow jazz. Daarbinnen bleek ieder vat bovendien zijn eigen favorieten te hebben. De wijnboer vertelde dat op deze manier een wijnvat weken uit zijn dak is gegaan op eine kleine Nachtmusik van Mozart.
Sceptici opgelet!
Voordat u het voorgaande sceptisch verwerpt, bedenk het volgende. Ook wij zijn gevoelig voor muziek daar waar het op wijn aankomt. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de muziek die in een etablissement gedraaid wordt, bepalend is voor de keuze van wijn. Paolo Conte, Ramazzotti en consorten doen de omzet Italiaans stijgen, Franse chansons wakkeren de zucht naar Franse wijnen aan en fado’s zullen gerust hetzelfde doen voor Portugees druivensap. Arme Duitsers. Van een Schlager is nog nooit iemand wijn gaan drinken. Dat terwijl Duitse wijnen zo mooi zijn. Zelf hebben we in ons restaurant een groot assortiment aan Limburgse wijnen, zowel aan het glas als aan de fles. Ik ben benieuwd of nummers als ‘Loep nar d’n tap toe’ en ‘Bestel Mar’ van Rowwen Hèze de verkoop van regionale wijnen naar astronomische hoogtes gaat stuwen…