Die Booohdem!!

Beaumes de Venise is vooral bekend vanwege zijn zoete witte wijnen van de Muscatdruif. Minder bekend is de zoete rosé en zelfs de zoete rode wijn. Droge rode wijn maken ze echter ook in Beaumes de Venise en met succes. Het geheim zit in ‘die booohdem’.

Goede pizza’s en mooie wijnen hebben één ding gemeen: een luchtige bodem. In Beaumes de Venise hebben ze geluk. De grond is okerrood van het ijzer en dat komt omdat lagen die stammen uit de tijd van het Trias aan de oppervlakte liggen. Het Trias vormt een onderdeel van het Mesozoïcum en beslaat de tijdspanne 250 tot 200 miljoen jaar geleden. Een tijdje geleden dus. Normaal bevinden de Trias aardlagen zich op 1500 meter diepte. De naam Trias komt van de Duitse geoloog Von Alberti die in de bodem letterlijk drie rode gesteentelagen wist te onderscheiden: bontzandsteen (de oudste laag), muschelkalk (bestaande uit kalksteen en mergel) en keuper als jongste laag. Door het tegen elkaar aanschuren van aardlagen in de buurt van Beaumes de Venise bij de befaamde Detelles van Montmirail is de ijzerrijke steenlaag uit het Trias als het ware omhoog gestulpt. De bodem is poreus en zorgt ervoor dat de wijnstokken diep kunnen wortelen. Bovendien is de okerrode grond een ideale vochtregulator voor de druivenstruiken.

Bodemproevers en stofhappers

De droge rode wijnen van Beaumes de Venise hebben sinds 2005 hun eigen appellation, zeg maar de Rhône-variant van het cru-systeem. Het productiegebied beslaat 629 ha. waarbij Grenache en Syrah het leeuwendeel van de aangeplante druivensoorten vormen. Het gros van de wijnen is dan ook een combinatie van Grenache aangevuld met Syrah. Beaumes de Venise ligt in de invloedsfeer van de Ventoux en dat verklaart samen met de ijzerbodem waarom de wijnen anders zijn dan andere wijnen uit de Rhône. Afgelopen najaar mochten we bij Domaine Des Garances in Suzette de Triaswijn La Rouyere proeven bij wijze van vloeibaar antwoord op de vraag of die bodem dan echt zo bijzonder is. La Rouyere is een rode wijn die volheid van overwegend Syrah en een kwart Grenache combineert met een goede tanninestructuur en mineraliteit. De aanwezige zuren zorgen ervoor dat de wijn aangenaam is en smaakt naar meer.  La Rouyere zal dan ook vanaf volgend jaar in ons assortiment verkrijgbaar zijn. Behoort u tot de bodemproevers en stofhappers die nu al benieuwd zijn naar hoe het Trias smaakt? De Riesling Buntsandstein en de Riesling Muschelkalk van Weingut Meβmer geven u voor twee van de drie bodemsoorten een prima smaaksensatie!