Op safari door de Zuid-Rhône

De Zuid-Rhône kent vele gemeente-appellaties. Als wijntoerist kun je je uit gemakzucht laten verleiden tot de geijkte paden. Je loopt dan wel de kans dat je voorbij gaat aan prachtige wijnen en veelbelovende wijnboeren. De oplossing is simpel. Boek een wijnsafari!

Als je met Mike Rijken van Wijnsafari op stap gaat weet je één ding zeker: je weet nooit welke kelderschatten je krijgt voorgeschoteld, maar gegarandeerd dat je pareltjes gaat proeven! Onze verwachtingen waren dan ook hooggespannen. In een strak programma zouden we vier wijnboeren ‘afwerken’ op zoek naar uitdagende wijnen om te importeren. De AOC Ventoux, Rasteau voor rood en Beaumes de Venise voor zowel rood als dessertwijnen stonden op Mikes lijstje. Onze eerste afspraak was ergens halverwege de Mont Ventoux bij domein Frères Carme. De wijnboer zelf was niet aanwezig wegens afspraken elders, maar gelukkig had hij voor Mike de sleutel en zijn mooiste wijnen achtergelaten. We proefden een rode Ventoux uit 2013 naast zijn oudere broer uit 2006. De laatste fles die de wijnboer eigenlijk voor zichzelf had willen bewaren. Mike trok hem zonder genade open ‘om een goed beeld te geven van hoe de wijn zich ontwikkelde’.

Wijnimport meets rugby?

De daaropvolgende afspraak was met wijnhuis Mourchon in Séguret. Ronkende recensies van Robert Parker zijn dit wijnhuis van de Ierse familie McKinlay ten deel gevallen. Helaas ontbrak het nog aan een Nederlandse importeur en wij zouden zomaar de ontbrekende schakel kunnen zijn. We werden welkom geheten door Hugo, de huidige eigenaar en voormalig rugbyspeler op topniveau. Zijn wijze van zakendoen had verdacht veel weg van zijn oude sportliefde. Hij ramde er vol in met zijn voorwaarden voor export en rotsvast geloof in eigen wijnen. Of en hoe de opponent zou terugveren zou hij daarna wel zien. Een paar tellen waren we uit het veld geslagen, maar gelukkig herpakten we ons snel. Terwijl wij groeiden in de wedstrijd, ontspande Hugo. Er kwam zelfs ruimte voor humor en gezelligheid. Hij vertelde over de grote gok die zijn schoonouders hadden genomen om naar het onbekende wijngebied Séguret te komen en over de moeite die zij hadden gehad om de rest van het dorp te overtuigen van het nut van verbeteringen in de wijnkelder om daarmee het niveau van de wijnen te verbeteren. Nu hebben ze volgelingen, maar zijn toch nog steeds toonaangevend. En eigenwijs. De twee absolute topwijnen van het huis zijn een 100 % Syrah en een 100% Grenache. 100% wijnen zijn bij wijnwetgeving verboden in de Zuid-Rhône. Lekker belangrijk….