De familie De Rothschild is groot. De beroemde bankiersfamilie uit de Bordeaux heeft inmiddels een Duitse, Engelse én Franse tak. Het had niet veel gescheeld of De Rothschildjes hadden ook nog een Nederlandse tak gehad. Is Nederland rijp voor Bordeauxse glitter en glamour?
Kasteel de Haar, verbasterd uit het Oud-Germaanse woord Haru dat zanderige heuvelrug betekent, is het grootste kasteel van Nederland. In alle on-Nederlandse pracht en praal is het een plek voor de beau monde. Etiquettespecialist Jan Jaap van Weering is op dit moment de gastconservator en afgelopen woensdag had ondergetekende het genoegen bij de opening van zijn tentoonstelling te mogen zijn. San Marco is er ooit getrouwd en scheepsmagnaat Onassis en coupeuse/parfumdoos Coco Chanel hebben er mogen aanzitten aan het diner. Het kasteel zou moeiteloos in de Bordeaux kunnen staan. En dat is niet voor niets. Toen baron Étienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar in 1890 bij de notaris zijn erfenis kreeg voorgelezen, zal hij tranen hebben gehuild van verdriet. Een ‘romantisch object voor de gevorderde klusser’ viel hem ten deel, een ruïne dus. Gelukkig had hij de barones Hélène de Rothschild, erfgename van de puissant rijke bankiersfamilie aan de haak geslagen. Met een onuitputtelijke zak geld is het leuk klussen en het resultaat is ronduit verbluffend.
Bordeauxse kamasutrabeurs?
Rothschild? Hélène behoorde inderdaad tot de familie die met Mouton Rothschild en Lafite Rothschild twee van de vijf prestigieuze Premier Grand Cru Classé wijnen uit de 1855 Classificatie in handen heeft. (Met een hoop gelobby en gepaai werd Mouton in 1973 aan de klassering toegevoegd.) Wijnen die jaar in jaar uit garant staan voor dé ultieme smaakbeleving. Snobisten en verslaafden leggen tijdens het en primeur-circus, een soort Bordeauxse kamasutrabeurs voor wijnliefhebbers, grif geld neer voor een felbegeerde fles die ooit aan de overspannen verwachtingen zal voldoen. En als niet, dan veins je een smaakorgasme! Met prijzen die oplopen tot ruim boven de 2000euro per fles voor een Lafite en – iets bescheidener – 1800 euro voor een Mouton, deze laatste bovendien steevast met kunstzinnig etiket, is niet lekker immers geen optie meer.
Ik zie een gouden toekomst voor Kasteel de Haar. Bordeauxse mutanten als Cabernet Cortis en Cabernet Cubin zullen verrijzen op de Vleutense zandbodems. De wijnwereld zal ieder jaar versteld staan van de grote Château Haru Grand Cru, gerijpt in de eigen ‘Haarvaten’ en gebotteld op het kasteel. De Bordeaux zal blijven zitten met zijn wijn, want wij drinken De Haar! Ach ja, mijn grandioze idee zal wel stranden bij de vergunningaanvraag…