Terwijl u een ongetwijfeld fantastisch 2016 in knalt met een champagne of andere bubbel, neem ik u mee terug naar de Middeleeuwen. Champagne hadden de pausen in Avignon toen nog niet, maar wel een wijnkelder waar je ‘u’ tegen zegt. Misschien een goed voornemen voor het nieuwe jaar?
Een paar maanden geleden ging een langgekoesterde wens in vervulling: een bezoek aan het pauselijk paleis in Avignon. Na drie uur stond ik weer buiten met een vinkje op mijn bucketlist én een toevoeging. Je moet groot denken en dan past je wereld zich vanzelf aan, was de wijze les die ik meenam. Aan het veertiende-eeuwse pauselijke hof in Avignon waren ontelbaar veel mensen werkzaam. De wijnkelder alleen al was de werkplek van vier botteliers, een administrator en een aantal huishoudelijke hulpjes die niets anders deden dan wijn uit de kelder naar de eetzalen slepen en opdienen. De botteliers hadden tot taak de wijnflow de kelder in en uit bij te houden. En die was hoog. Aan het pauselijk hof werd gemiddeld één liter wijn per dag per persoon gedronken. Niet alleen voor de lekker, maar ook omdat water allerlei ziektekiemen in zich had. Bedenk dat er op gewone dagen, zonder gasten, ongeveer 300-400 mensen aan het hof rondliepen en je ziet de pauselijke drankvoorraad verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Wat dronk de paus zoal?
Het voor de hand liggende antwoord lijkt: Châteauneuf-du-Pape. Helaas. De beroemde wijngaarden zijn inderdaad in de veertiende eeuw ontstaan in het kielzog van hun naamgevers, maar de toen jonge wijngaarden konden nog maar weinig bekoren. Pas in de zeventiende eeuw zou Châteauneuf de status bereiken, die de wijnen vandaag de dag ook nog steeds hebben. Nee, aan het pauselijke hof vloeiden rijkelijk wijnen uit de Languedoc. Verder was het gebied rondom Nîmes – ook toen al – populair. Daarnaast waren de pausen liefhebbers van Bourgognes. Van Clemens VI weten we dat hij erg gecharmeerd was van wijnen uit Beaune. Ook zoete dessertwijnen ontbraken niet aan de dinertafel. Muskaatwijnen uit de Rhône en zelfs zoete wijnen van Cyprus en Kreta. Natuurlijk was ook Italië van de partij. Malvasia uit Sicilië en Sardinië stond permanent in de kelder. Een uitgebreide wijnsmaak dus en in de kleuren wit, rosé en rood. Rood werd overigens jong gedronken en met een laag alcoholpercentage. Dit laatste om dronken gebral aan tafel van gasten tijdens de pauselijke audiëntie te voorkomen. Denk aan uw afgelopen kerstdiner en stel u de vraag: waarom toch raken sommige briljante ideeën in de vergetelheid?
Namens het team van Bisschopswijn een mooi, gezond en vineus 2016!