Rosé, je moet het durven…

“Ik zal het maar eerlijk zeggen: je vindt hem lekker of niet lekker. Daar zit niks tussen,” zei de vrouw van de wijnboer terwijl ze een glas Pinot Noir rosé inschonk. Marketeers zouden haar waarschijnlijk verbijsterd aankijken. Voor zoveel eerlijkheid heb je lef nodig!

In het kader van mijn zoektocht naar Limburgs mooiste wijnen besloot ik gisteren op bezoek te gaan bij een oude bekende, die inmiddels zijn sporen als wijnmaker ruim heeft verdiend. In 2002 viel hem de eer te beurt dat tijdens de bruiloft van Willem en Máxima zijn wijn werd geschonken. Niet alleen de koninklijke wijnschenker, maar ook het bruidspaar zelf was erg te spreken over zijn wijnen. Menig mens zou er arrogant van worden, maar hij niet. Daarvoor is hij veel te bescheiden én te nuchter, voor een wijnboer dan. Ieder jaar is het immers maar afwachten wat de natuur je schenkt.    

Limburgs mooiste

2014 bracht mooi rood en volle rosé van de Pinot Noir druif. De verontschuldigende opmerking van de vrouw des huizes bleek vooral ingegeven door het feit dat de meeste mensen toch nog steeds rosé vereenzelvigen met een laf zoet terrasslobbertje. Niets mis mee op de dag dat Limburgs mooiste wielerklassieker aan je terras voorbij raast, maar het deed onrecht aan de volwassen aroma’s de me tegemoet kwamen: alles wat Pinot Noir onweerstaanbaar maakt in de heerlijke mengeling van rood fruit, bosgrond en animale tonen. De smaak vol, gelaagd en met een lange afdronk. “Op de vraag lekker of niet lekker een volmondig lekker!”, zei ik tegen haar.  

Rosé is in opkomst, las ik een paar dagen geleden in een artikel. ‘Men’ is erachter dat rosé prima culinair inzetbaar is en ook de gemiddelde consument ontdekt gaandeweg rosé. Daarnaast blijkt de markt voor rosé wijnen al jarenlang (als enige) stabiel te zijn: de teller staat stijf op 13 %. Dit kan en moet beter, dacht ik. Met hulp van mensen die een eerlijk product durven te maken, tegen de stroom van de laf zoete gemakzucht in. Rosé als trendy, sexy drank voor hippe mensen die kwaliteitswijn van kwaliteitsmakers drinken. Met geduld, toewijding, lef, bescheiden wijnboeren en luidruchtig enthousiaste ambassadeurs wacht rosé een gouden toekomst. Je moet het durven… drinken…