Riesling voor terroiristen!

Als u op zijn minst verstand van wijn wilt veinzen, dan zegt u terloops iets over het terroir dat zo prachtig in deze of gene wijn naar voren komt. Toch zijn er maar weinig terroirwijnen pur sang en misschien is Riesling wel de mooiste!    

Het Franse begrip terroir is een woord dat amper te vertalen valt. Gemakshalve bezigt iedereen daarom maar de Franse term waarmee de gebruiker het mooie en unieke samenspel tussen klimaat, bodem en ligging van een specifieke wijngaard wil aanduiden. De factor ‘wijnboer’ speelt hierbij slechts een rol in de wijze waarop deze zijn wijngaard verzorgt en staat dus los van de Panoramix-achtige taferelen die zich in de wijnkelder afspelen.

Als geen ander is de witte druivensoort Riesling in staat om terroir tot uitdrukking te brengen. De ware liefhebber laat zich in het brede smaakpallet van droog tot zoet graag in vervoering brengen in de wetenschap dat Riesling door zijn natuurlijke hoge zuurtegraad een prachtige bewaarwijn is die met het klimmen der jaren naast het kenmerkende citrusfruit, groene appel en kruisbes ook de onmiskenbare (heerlijke) goût de petrol ontwikkelt. Hemels wordt het als daar ook nog de kenmerkende kruidigheid en mineraliteit bij komt die kenmerkend is voor die ene wijngaard van dat specifieke wijnhuis.

In onze eigen collectie is het Duitse wijnhuis Meßmer al jaren succesvol in het tot uitdrukking brengen van terroir in Riesling. In de kelder worden de Rieslings op precies dezelfde manier behandeld, dus daar ligt niet het verschil. Het verschil wordt gemaakt in de wijngaard waar zonuren, ligging, temperatuur, hoeveelheid regen, maar vooral ook bodem bepalend zijn. Leisteen produceert stevige Rieslings met een volle citrus-smaak en ziltigheid. Bondzandsteen is goed voor een krachtige wijn met een volle body gekenmerkt door tropisch fruit. Schelpkalk geeft een zachte wijn met een subtiel crèmig karakter en een iets hoger restzoet. Graniet zorgt voor een elegante Riesling zowel in mineraliteit als in citrusfruit. De ware proeve van bekwaamheid is alle vier de wijnen naast elkaar zetten en de subtiele verschillen ontdekken. Wie dit nog niet genoeg vindt, kan zich ook nog eindeloos uitleven in wijn-spijscombinaties met Riesling in al zijn verschijningsvormen. Speciaal voor u zijn er van 29 mei tot 14 juni de Duitse RieslingWeeks.  

Nog even terug naar het begin. Je hebt kelderfundi’s en terroiristen. Kelderfundi’s geloven heilig in de hand van de keldermeester. Terroiristen geloven heilig in de hand van God of moeder natuur in de wijngaard. Betrek gerust uw stellingen, maar doe het met een goede fles wijn!