Dornfelder. Nie wieder!

Doet u dat wel eens? Uzelf op iets moois, leuks of lekkers trakteren? Gewoon om lief te zijn voor u zelf? Afgelopen weekend was ik aan de beurt.

Samen met mijn man toog ik naar een wijnproeverij ergens in Duitsland en met zeven Duitsers vormden wij het zaterdagochtendgroepje. Om tien uur ’s ochtends zijn je smaakpapillen immers op hun best. De grote verwenshow ging van start en we kregen het ene overheerlijke glas na het andere voorgeschoteld. De sfeer aan tafel werd navenant steeds gemoedelijker. Totdat de keldermeester met een houtgelagerde Dornfelder aan tafel kwam. Een van mijn Duitse (inmiddels) vriendinnen – daar waar voetbal leidt tot oorlog, verbroedert drank verbazingwekkend snel – verschoot van kleur. Ze lustte absoluut geen Dornfelder! Demonstratief hield ze haar hand boven haar glas om te voorkomen dat de schenker toch onverhoopt haar glas zou vullen met een dergelijke vulgaire wijn. De reden deelde ze ons verontschuldigend mede: “in mijn studententijd had ik niet veel geld en toen heb ik noodgedwongen liters Dornfelder gedronken. Die was het goedkoopst. Nooit meer rot wijn!” Op de schenker na, had ze alle lachers op haar hand. Geniet, maar drink met mate, dacht ik naderhand. Maar die slogan klopt niet. Geniet en drink wat je lekker vindt. Dat is veel beter!