De wijnboer als sekssymbool! Wie volgt?

Je kunt de TV niet aanzetten of er verschijnt wel een kookprogramma. De lachende derde is intussen ‘de kok’, met K-O-K. Binnen een paar jaar tijd van beroep met een perspectiefloos, suf imago uitgegroeid tot absolute hype. De chef heeft een cultstatus. Met harde hand voert hij het regime over zijn keukenbrigade. Mannen willen zo zijn, vrouwen willen zo’n man. Een nieuwe groep playboys inclusief jetset-leven is opgestaan. Maar… zou deze aanpak ook voor andere beroepen werken?

Wie op vakantie wel eens een wijnboer heeft bezocht, weet ongeveer aan welk profiel de gemiddelde wijnboer voldoet: een man van achter in de zestig, door het harde werken oud voor zijn leeftijd. Alpinopetje of gewone pet, afhankelijk van het land waar u verblijft. Licht kalend hoofd met verweerde trekken in het gezicht. Gezond buikje, want ook de innerlijke mens verdient zorg. En pretoogjes die na al die jaren nog steeds een intense verliefdheid op de eigen wijnen verraden. Wijnen die zonder uitzondering vanuit het perspectief van de wijnboer op eenzame hoogte verkeren en waar andermans goedbedoelde brouwsels in de verste verte niet aan kunnen tippen. De gevoelens die dit oproept zijn: lief, aandoenlijk, schattig. Maar zeker niet: onweerstaanbaar, sexy of zelfs hébben!

Dat kan beter moeten ze in Duitsland hebben gedacht. Een paar weken geleden sloeg ik een Duits wijnmagazine open. In een informatief artikel las ik over de nieuwe generatie wijnboeren. Op de foto stonden negen jonge kerels, midden dertig, frisse gezonde uitstraling, in een blakende conditie, aangenaam om naar te kijken, die bovendien verkozen waren tot beste in iets, aankomend talent, winnaar in een bepaalde categorie etc. De pagina’s die volgenden, lieten foto’s zien van de heren per stuk gefotografeerd in hun eigen wijngaard, met een glas wijn in de hand, liefdevol kijkend naar een druiventros of met de hond erbij. De boodschap was duidelijk: in een rurale romantische setting waren de heren onweerstaanbaar, sexy, zelfverzekerd, doelgericht. In Duitsland is de nieuwste generatie sekssymbolen geboren. Of mannen zo willen zijn weet ik niet, maar er zijn genoeg vrouwen die zo’n vent willen hebben, dacht ik bij mezelf. Na de kok dus de wijnboer. Who’s next? Terwijl ik hierover verder mijmerde, kreeg ik zin in een glaasje wijn. Hmm, de wijnliefhebber als sekssymbool. Is dat iets? Kijk en oordeel zelf.