De essentie van alcohol

Wist u dat ons woord alcohol uit het Arabisch stamt? Net als algebra, alkali en nog een aantal andere woorden die met ‘al’ beginnen. Het lijkt een ironische speling van het lot gezien het verbod op alcohol in de Islam of is er meer..?

Al-ku’l betekent letterlijk ‘de fijne stof’ en kon in het oude Arabisch iedere vorm van fijn poeder aanduiden. Voor scheikundigen was het een ultieme vorm van kunst om stofdeeltjes tot in hun kleinste deel te ontleden. Ook in de Middeleeuwen al. Dit laatste ‘al’ komt overigens niet uit het Arabisch, om misverstanden te voorkomen. In het Latijn werd Al-ku’l verbasterd tot één woord: alcohol. Het werd onder andere de aanduiding voor de essences die ontstaan bij destillatie. Alchemisten – jawel u bent meer Arabisch machtig dan u op het eerste gezicht denkt – gebruikten uiteindelijk de term alcohol voor het onbenoembare deel in wijn en destillaten dat dronkenschap veroorzaakt. Daarmee kreeg alcohol tevens de betekenis van ‘ziel’ van de wijn. De niet te benoemen substantie die wijn tot wijn maakt en het niveau van druivensap doet ontstijgen. 

Ontvlammen en branden….

Ziel en essentie worden met elkaar verbonden. Mijmer even mee. De alchemist die op zoek gaat naar de ziel van de wijn en hem niet kan duiden omdat het niet te bevatten is. De verliefde ziel die niet kan beschrijven waarom die ene persoon het hart doet ontvlammen en branden van liefde… Hoe mooi en diep! Tot zowel de romantiek achter het woord alcohol. De ziel in de wijn gaat tegenwoordig gewoon door het leven als ethanol en intussen weten we dat verliefdheid endorfine heet. Met chocolade of sport bereiken we dezelfde high en lopen we minder kans op een blauwtje. Toch?

Het woord Al-ku’l is ook verbasterd tot ons woord ‘kool’, zoals in koolpotlood. Het goedje waarmee mijn drie miljard seksegenoten, ikzelf en een groeiend aantal mannen iedere dag onze ogen dichtsmeren. Het doel: onze kijkers accentueren in de hoop één groot betoverend mysterie te zijn. Onze ogen als vensters naar de ziel. De ziel als essentie in de wijn. De wijn die het oordeelsvermogen positief vertroebelt. Ethanol in de wijn die het hart doet ontvlammen. Het ontvlamde hart dat uiteindelijk in stukjes uit elkaar valt…. Eigenlijk is alles alcohol.