Sint Maarten: patroon van wijnmakers en fijnproevers

geplaatst in wijnblog Op zondag 08 november 2015

Sint Maarten: patroon van wijnmakers en fijnproevers

Op de 11 november gaan kleine kinderen traditiegetrouw langs de deur om snoep bij elkaar te bedelen uit naam van Sint Maarten. Martinus is patroonheilige van velen: soldaten, kleermakers, wijnbouwers, horecapersoneel én geheelonthouders?! En wil je een goede oogst? Roep Sint Maarten aan.

Martinus leefde in de vierde eeuw, was bestemd voor een grootste militaire carrière, maar werd uiteindelijk bisschop van Tours. Zijn naamsdag op 11 november markeert in Noord-Europa het einde van de oogst en het begin van de winter. De dieren gaan op stal en de buitenwerkzaamheden zijn ten einde. In het Limburgse Geuldal en het Maasdal viel Sint Maarten bovendien eeuwenlang samen met het einde van het wijnbouwseizoen. Tot de vijftiende eeuw kende Zuid-Nederland een bloeiende wijnbouwcultuur en het feest van Sint Maarten werd dan ook beklonken met wijn van eigen bodem. De druiven waren geplukt en de most was verwerkt tot jonge wijn. ‘Sint Martijn, Sint Martijn, in de avond most en in de morgen wijn!’ Met de komst van de Kleine Ijstijd kwam een einde aan dit gebruik. De Sint-Maartensdronk werd vanaf dat moment met gekruide bisschopswijn van elders uitgebracht.

Profeet van de hybride rassen

Twee weken geleden werd tijdens Château Maestricht de uitslag van de wijnkeuring van de Confrérie van de Limburgse wijn bekend gemaakt. De gebeden van Stan Beurskens, eigenaar van Wijngaard Sint Martinus aan zijn patroonheilige zijn in ieder geval verhoord. Met twee gouden medailles en bovendien de titel Wijnbouwer van het jaar kreeg hij de eer die zijn wijnen toekomt. Wijndomein Kitsberg in het Belgische Heers won eveneens twee keer goud. Een profeet wordt in zijn eigen land niet geëerd, luidt een nieuwtestamentisch gezegde. De profeet van de hybride rassen lijkt eindelijk ook de harten van de Limburgse keurders warm te krijgen voor de ‘nieuwe’ wijnen. Kitsberg houdt de weegschaal dan weer in balans als vertegenwoordiger van de klassieke, in dit geval, witte rassen. Als de conclusie van de Limburgse wijnkeuring is dat wijnen uit het zuiden van het land volwassen zijn geworden en zich kunnen meten met de rest van de wereld, dan moeten we snel weer de Sint-Maartensdronk invoeren met wijn uit eigen regio. Ondergetekende wil graag garant staan voor het stukje Bisschops in de wijn.  

Over de auteur

Claudia Bisschops

Claudia Bisschops

Claudia Bisschops is werkzaam bij het ministerie van defensie, is freelance auteur en afgestudeerd vinoloog-sommelier. Zij schrijft wekelijks een wijnblog waarin zij vanuit haar eigen ervaringen op luchtige wijze een kijk geeft op wijn en het leven als God in Limburg, waarbij zij u tevens voorziet van interessante achtergrondinformatie.

Bezoek het profiel van Claudia Bisschops op LinkedIn

De Bisschopshoeve

  • Sibberkerkstraat 91
    6301 AV Valkenburg a/d Geul

Volg ons