Op je tachtigste het strakke lijf en het fitte koppie van een vijfentwintigjarige. Voor velen ten prooi gevallen aan de jeugdigheidshype is dit dé droom. Ligt deze droom nu binnen handbereik simpelweg door een greep naar de fles?
De afgelopen jaren is er in gezondheidsland veel te doen geweest over de stof resveratrol. Een polyfenol, ofwel antioxidant, die onder andere voorkomt in rode druiven en die inmiddels een graalachtige status heeft bereikt. Was eerder onderzoek nog sceptisch over de geheime krachten die aan resveratrol werden toegekend, nu lijkt hard bewijs te zijn geleverd. Resveratrol roept een stressreactie op die in de celkern het DNA beschermt tegen beschadiging doordat het zich kan binden aan een enzym dat DNA repareert nadat het beschadigd is. Daarmee draagt het bij aan de vermindering van hart- en vaatziekten, kanker en dementie én heeft het een positief effect op de leverwerking, stofwisseling en suikerspiegel. Maar voordat u zich wentelt in de fantasie van onsterfelijkheid, er zijn enige kanttekeningen.
Rode wijn als alternatief voor sport
Tot nu toe is de stof alleen getest op dieren. Of de resultaten zonder meer voor de mens gelden, is nog maar de vraag. Ten tweede blijkt dat – wil er een positief effect waarneembaar zijn – de inname van rode wijn dusdanig absurde vormen moet aannemen, dat uw lever waarschijnlijk ruim voordat u onsterfelijkheid bereikt, de eeuwige jachtvelden heeft verkozen. Ten derde doet zich het vreemde verschijnsel voor dat resveratrol de effecten van bewegen teniet doet. Wat moet de gemiddelde wijndrinker met al deze wetenschappelijke kennis? Kanttekening één zal menigeen een rotzorg zijn. Diens brood men eet, diens woord men spreekt, geldt immers ook in wetenschapsland. Tegenwerping twee leidt waarschijnlijk alleen maar tot vele enthousiaste vrijwilligers die hun ziel, zaligheid en vooral lever graag inzetten voor de wetenschap. Uitkomst drie stelt de ware wijndrinker slechts voor een vals dilemma: sport of wijn, sport of wijn… Ok, eerst wijn en dan morgen sporten. Of overmorgen…
Tot nu toe is de vraag naar de effecten van wijn op de mens alleen maar vanuit medisch perspectief bekeken. Minstens zo interessant is de kwestie vanuit het oogpunt van de psycholoog. Mijn volkomen niet wetenschappelijk onderbouwde theorie is namelijk dat mensen die regelmatig een glaasje nuttigen van nature gelukkiger en dus gezonder zijn, omdat de wereld er nu eenmaal kleurrijker en leuker uitziet als je hem beziet door de droesem en drap op de bodem van een lege fles wijn!