Homo alcoholicus

Wetenschappelijk onderzoek kan leiden tot schitterende resultaten. Het kan ook een mens aanzetten tot diepe overdenkingen over de oorsprong en de zin van het leven in zijn algemeenheid en zijn eigen leven in het bijzonder. Met schokkende resultaten tot gevolg…

De zomermaanden gelden dikwijls als journalistieke komkommertijd en dus komt er ruimte voor niet-alledaags, leuk, bijzonder of spitsvondig nieuws. Zo hebben wetenschappers ontdekt dat er een verband bestaat tussen de kleur ogen van mensen en de afhankelijkheid van alcohol. Mensen met blauwe ogen blijken significant meer risico te lopen op een alcoholverslaving dan mensen die geen blauwe ogen hebben. Over de oorzaak van dit fenomeen tasten de heldere geesten nog in het duister. Hebt u blauwe ogen? Zorg in ieder geval dat u op schootsafstand van een slijterij woont of gaat wonen. Dat scheelt een stuk in het dagelijks voorraadbeheer.

Palm, Guineese weelde!

Maar voordat alle niet-blauwogigen hautain hun neus optrekken: aanschouw! Een andere groep wetenschappers is zowaar tot de conclusie gekomen dat de hele mensheid erfelijk alcoholisch is belast. In Guinee, West-Afrika, blijkt een groep chimpansees te leven die zich te goed doet aan het natuurlijk gefermenteerde sap van palmbomen. De chimpansees dopen een van bladeren gemaakt sponsje in de palmwijn – met een alcoholgehalte van 7% – en zuigen vervolgens de spons leeg. Het onderzoek naar dit frappante gedrag van chimpansees heeft zeventien jaar geduurd en het is dan ook gerechtvaardigd te stellen dat de onderzoekers bewijs hebben “van langdurige en herhaaldelijke inname van ethanol bij apen”. De biologen maken zelfs melding van laveloze apen die na te diep in de palm te hebben gesopt hun roes moeten uitslapen. Het gedrag van de apen is opmerkelijk en doet ergens aan denken… Zo blijkt dat zij altijd in groepjes de palmwijn opzoeken, dat vrouwtjes net zo hard meedrinken als mannetjes en, het meest opzienbarend, dat de chimpansees zonder toedoen van mensen helemaal op eigen initiatief naar de alcohol grijpen!

Een voorzichtige conclusie van de onderzoekers is dat de zin in gefermenteerd fruit mogelijk evolutionair is ingegeven. De regels van de logica leiden echter tot een veel stevigere conclusie. Denk maar even mee: ik heb blauwe ogen en ik lust graag wijn. Conclusie: ik ben dus een chimpansee. (Euh, ergens klopt er hier iets niet…)