Gaat de zomervakantie naar Spanje, Italië of Frankrijk en bent u ook nog van de binnendoor-routes? Dan is de kans groot dat u zomaar tussen de wijnvelden terecht komt. Wat is er mooier om tijdens de picknick te genieten van een sappig, groen blaadje?
Om alle misverstanden te voorkomen: bovenstaande mijmering betreft wijnbladeren. Hartje zomer is bij uitstek de periode waarin de ‘groensnoei’ plaatsvindt. De wijnstokken worden ontdaan van hun te veel aan bladeren waardoor de druiven optimaal met hun bolletje in de zon komen hangen. De ware proeve van bekwaamheid hierbij is het vinden van de gulden middenweg. De Australische wijnbouwdeskundige Richard Smart introduceerde hiervoor de term: uitgebalanceerde wijnstokken. Pluk je te veel, dan zijn er te weinig bladeren om koolstofdioxide en water om te zetten in suiker met als gevolg dat de rijping vertraagt. Bovendien loop je het risico op zonnebrand. Jawel, ook het druivenhuidje is teer. Pluk je te weinig, dan slaat de wijnstok te veel energie op. De scheuten groeien tot in de hemel en de druiven hangen in de schaduw van een dik pak loof. Ook hier is het gevolg dat de rijping vertraagt. Om alle wonden die biologie en scheikunde toen bij u hebben achtergelaten weer even open te krabben speciaal de formule voor fotosynthese nog een keer: 6 H2O + 6 CO2 + warmte + bladgroen -> C6H12O6 + 6 O2. Weet u nog?
Groene vingers of toch groen en geel?
Afgelopen weekend waren we in het Limburgse Voerendaal op bezoek bij een wijnboer die druk in de weer was met de zomersnoei. Terwijl de rest van Nederland voor Pampus lag, zag hij misschien wel als een van de weinige mensen de positieve kant van de overweldigende hitte. Zijn verklaring? In april was het koud en medio mei hadden we zelfs nog nachtvorst. Daardoor liepen de druiven ongeveer twee weken achter in hun ontwikkeling. Door de tropische temperaturen van de afgelopen dagen lagen ze weer helemaal op schema en was het tijd om uit te dunnen en bij te knippen.
Mocht u in uw enthousiasme besluiten de wijnboer een handje te helpen, dat kan! Pluk een paar wijnbladeren en maak er een heerlijke vulling bij. Op het internet zijn tal van recepten te vinden, bijvoorbeeld voor dolmathakia. Wijnbladeren zijn gewoon eetbaar. Wel eerst goed wassen, aangezien de bestrijdingsmiddelen voornamelijk op de bladeren zijn gericht. Het zou jammer zijn als u bij veelvuldige consumptie geleidelijk de kleur van uw salade zou gaan aannemen…